Un projecte per contribuir al benestar de les persones grans i evitar situacions de soledat.

Està impulsat per l’Ajuntament de Manresa a través dels Plans de Desenvolupament Comunitari dels barris de La Balconada i el Xup, amb l’ajuda de voluntaris i Creu Roja, i amb l’objectiu de reduir el risc d’aïllament i d’exclusió social de la gent gran i pal·liar els efectes negatius de la soledat no volguda.

Contribuir al benestar de les persones grans, reduir el risc d’exclusió social, pal·liar els efectes negatius de la soledat i fer possible que la gent gran major de 75 anys pugui continuar vivint a la seva llar amb la complicitat i el suport de les persones del seu entorn més proper. Aquests són els principals objectius de “Propers”, un projecte impulsat per l’Ajuntament de Manresa a través dels Plans de Desenvolupament Comunitari dels barris de La Balconada i el Xup, i amb la col·laboració de Creu Roja.

 

Què és el projecte PROPERS?

És una xarxa de prevenció en la qual participen veïns, veïnes, comerciants, persones voluntàries i professionals de les entitats i serveis vinculats al barri.

Construïm un circuit de detecció de gent gran sola i seguiment de la seva situació, tant per prevenir mals majors, com per vincular-los més amb les activitats i la comunitat del barri i ciutat.

Quin és l’objectiu?

Ajudar i facilitar que les persones grans que han escollit seguir vivint a casa seva, puguin fer-ho en condicions de benestar i seguretat amb la complicitat del seu entorn. La prioritat és reduir la solitud i el risc d’aïllament i exclusió social.

A qui es dirigeix?

A persones grans que viuen soles, se senten soles, o estan acompanyades de persones grans o en situació de dependència. El perfil d’entrada és de majors de 75 anys que viuen soles, o acompanyades d’altres persones majors de 65 anys.

Qui són els Propers?

Veïns i veïnes, comerciants, farmàcies, voluntaris/es i entitats socials que, amb la seva mirada sensible i respectuosa, contribueixen a reduir el risc d’aïllament de la gent gran.

Quin son els valors principals?

El respecte a la gent gran, i el treball conjunt entre l’administració pública i la ciutadania per construir un barri més humà, més solidari i compromès amb el seu entorn, facilitar així la prevenció del sobreenvelliment.

Com puc ajudar a les persones grans del Xup?

Tu pots ser un veí o veïna Proper: una persona solidària i observadora, però alhora molt respectuosa amb la privacitat de les persones.
No et suposarà cap esforç, únicament has de prestar atenció a la dinàmica diària de les persones grans que coneixes o tens a prop.
 
 
Si detectes un canvi en la seva rutina diària, en el seu comportament o en el seu aspecte, pot ser un indici que necessita algun tipus de suport. En aquest cas, simplement posa’t en contacte amb el Projecte Propers.
Per garantir que el projecte doni la volta a la situació de la gent gran del barri, farem realitat el màxim d’accions que reforcin el vincle entre el veïnatge i la seva gent gran i ajudin a la detecció i prevenció del sobreenvelliment.

Si vols participar al Projecte PROPERS escriu-nos al correu aavvxup@gmail.com o truca’ns al telèfon 93 875 47 05