El Xup és un barri perifèric de la ciutat de Manresa, força proper al terme municipal de Sant Salvador de Guardiola, ambdós municipis de la comarca del Bages.

En concret, el Xup es situa a uns 2km al sud-est del nucli urbà de Manresa, a l'esquerra de la Riera de Rajadell i al peu de la carretera de Manresa a Can Maçana.

El barri del Xup és un grup d’habitatges socials promogut als anys 60 per l’organisme franquista vinculat al sindicat vertical “Obra Sindical del Hogar” per tal d’acollir famílies treballadores, sobretot del sud de l’Estat Espanyol.

El règim franquista va batejar oficialment aquesta barriada obrera amb el nom del sacerdot catòlic manresà Pare Ignasi Puig. Tanmateix des del primer moment s’ha conegut el barri a
partir del seu nom popular, el Xup. Una denominació que tot indica que prové de la masia Farrés, molt propera al barri i coneguda amb aquesta denominació popular.

El Xup es va construir als afores de la ciutat -de fet és el barri obrer perifèric de Manresa per excel·lència- en uns terrenys de secà dedicades al conreu de la vinya, propietat del matrimoni format per Joan Farrés Amat i Maria Torra Tarrés. La parella de la masia Farrés, veient la necessitat de construcció d'habitatges en un temps on hi havia tantes migracions, va entrar amb negociacions amb l'Ajuntament de la ciutat, a qui va cedir els terrenys per construir-hi habitatges. Uns habitatges -en total 480, traduïdes amb unes tres mil persones que hi habitaven- on s'hi va aglomerar centenars de famílies treballadores.

L’any 1965 quan varen començar a arribar els veïns i veïnes a viure al barri, els edificis estaven inacabats (sense teulades per exemple) i el barri no disposava de serveis bàsics, com clavegueram, carrers asfaltats, servei de bus, escola, etc.

Per posar solució a la precarietat en la qual vivien, el veïnat es va organitzar al si de l’Associació de Veïns i a través de mobilitzacions veïnals, talls de la carretera, vaga de lloguers, etc. poc a poc s’aconseguiren millores al barri.

Apartat pendent d’ampliació

El barri del Xup avui en dia gaudeix de diversos equipaments públics i comunitaris, com per exemple el Casal Cívic, l’Escola Muntanya del Drac, l’Institut Manresa Sis o el Dispensari mèdic, aquest darrer temporalment tancat arrel de la pandèmia del Covid-19.

Cal destacar que actualment al barri hi viu al voltant d’un miler de veïns i veïnes. La població immigrada representa un 20% de la població (molt similar al conjunt de la ciutat de Manresa) i d’aquesta població immigrada, el gran gruix (al voltant d’un 75%) és d’origen marroquí.

Per altra banda és important assenyalar que el barri presenta una important taxa de població envellida (més d’un 25% de la població és major de 60 anys), fet que s’explica per l’envelliment de les primeres famílies de joves treballadors que constituïren fa més de 50 anys el barri.

Apartat pendent d’ampliació