Reconeixement a Joaquín Vizcaíno

El passat 30 de setembre a l’auditori de la Plana de l’Om va tenir lloc l’acte institucional del Dia Internacional de les Persones Grans que se celebra l’1 d’octubre segons l’acord de l’Assemblea General de Nacions Unides el 14 de desembre de 1990.

A Manresa, coincidint amb aquesta celebració, cada any s’inauguren les Aules de les Persones Grans del nou curs. S’inauguren amb una didàctica ponència que enguany ha tractat sobre “Els nous llenguatges de la comunicació del segle XXI”. Com a cloenda de l’acte és lliura el Premi del Consell Municipal de la Gent Gran. Un premi de reconeixement a les persones grans amb implicació social a la ciutat.

Enguany, l’AVV. del Xup conjuntament amb la “Plataforma en defensa de les Pensions Públiques i els Drets de la Gent Gran” vam presentar la candidatura del company Joaquín Vizcaíno que va morir el passat mes de juliol. Una vegada tramitada la documentació el jurat va valorar la seva trajectòria cívica i va acordar atorgar-li el premi d’aquesta 8a. edició.

En representació de la família va recollir el premi un dels fills, en Joaquín Vizcaíno Luján, que va agrair el reconeixement i va recordar a l’AVV del barri i a la “Plataforma”. A l’auditori de la Plana de l’Om van assistir-hi els seus familiars, veïns i veïnes del Xup, representants d’entitats de la gent gran  i companys/es de la “Plataforma”.

Aquest guardó és el reconeixement al seu compromís ferm i altruista per millorar la societat. En uns anys difícils per la repressió del règim franquista el Joaquín va decidir incorporar-se a la lluita contra la dictadura des de la clandestinitat. Va implicar-se políticament ingressant en el Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC) i sindicalment amb Comissions Obreres (CCOO).

Paral·lelament també va impulsar i participar en la fundació de l’AVV del barri del Xup de la qual va ser-ne el primer president. Les mobilitzacions per aconseguir serveis públics bàsics i per millorar la qualitat de vida del veïnat van ser èpiques. Moltes de les millores aconseguides al barri en el decurs dels anys és fruit d’aquella llavor que el Joaquín amb altres companys i companyes del barri van sembrar amb constància, sacrifici i solidaritat.

Una vegada jubilat va participar en el col·lectiu de les persones grans. Assistia regularment a les concentracions i manifestacions organitzades per la “Plataforma”. El 24 d’octubre de l’any passat a la jornada festiva i reivindicativa per a la residència pública el Joaquín va ser la persona escollida per col·locar simbòlicament la primera pedra en els terrenys on s’hi ha de construir l’equipament.

El Vizcaíno del Xup, com se’l coneixia popularment, era una persona afable, treballadora, honesta, compromesa i coherent amb el seus ideals. Aquests adjectius no són exageracions, són la petjada que va deixar en el seu trajecte solidari.

Les nombroses persones que vam assistir a la cerimònia de comiat vam voler retornar-li l’amistat i l’afecte que ell havia espargit. Ara, el 30 de setembre, vigília del Dia Internacional de les Persones Grans, el Joaquín Vizcaíno Grima ha rebut (in memoriam) un premi totalment merescut!

Víctor Feliu, Manresa a 1 d’Octubre del 2022